Selasa, 12 Juli 2016

Cara Membuat Nasi Goreng Cina

Resep Nasi Goreng Cina

Bahan bahan :

1 mangkuk nasi putih
1 - 2 sendok mentega
Minyak makan
Minyak bijan
3 - 4 biji bawang putih ( yang sudah di tumbuk )
4 biji bawang merah ( yang sudah di potong2 )
Ayam secukupnya ( potong kecil2 )
Udang secukupnya
1 sendok besar pada salah ( yang sudah di tumbuk )
2 biji telur ayam

Bahan sayuran :

Lobak ( potong seperti dadu )
Cili padi ( potong di hiris2 )
Sayur kubis ( hiris panjang2 )
Daun bawang ( potong halus2 )

Cara membuatnya :
Masukkan mentega ke dalam nasi dan aduk sehingga merata.

Panaskan minyak makan dan minyak bijian, tumis bawang putih, diikuti dengan bawang merah. Kemudian masukkan ayam dan aduk. Masukkan sedikit air untuk menghentikan bawang dari terus masak.

Masukkan pula udang, cili padi dan ladah salah. Tepukan semua bahan, tuangkan telur dan aduk sehingga telur betul betul masak. Jika nampak kering boleh tambah minyak.

Masukkan garam dan gula. Kemudian masukkan nasi yang telah tercampur dengan mentega tadi. Aduk hingga merata lagi.

Terakhir sekali, masukkan sayur kubis dan daun bawang. Aduk rata dan biarkan sayur agak lembut, matikan api.

NASI SIAP DIHIDANGKAN...


SELAMAT MENCOBA....